Conversiegerichte website
Een website heb je niet ‘voor de leuk’; een website dient een doel of meerdere doelen. Dat betekent dat je als organisatie ten eerste online gevonden wilt worden. En als dat dan is gebeurd, dan hoop je dat jouw site zoveel nuttige informatie biedt, dat men even blijft. Je wilt zelfs dat een bezoeker iets doet: zich inschrijven voor je nieuwsbrief, een whitepaper opvragen, een offerte aanvragen of in je webshop wat kopen. Kortom, je hoopt op conversie.
Hoe je het ook wendt of keert: een websitebezoeker komt niet op jouw site om je een plezier te doen. Iemand die op het internet surft en zoekt, doet dat met een reden. Ze zoeken hoe ze zich kunnen ontwikkelen, ze zoeken een manier om die krappe zolder functioneel in te delen, ze zoeken een oplossing om met hun website meer conversie te creëren. Ze zoeken geen diensten of producten, ze zoeken oplossingen. Het is de kunst met een website precies die informatie en stappen te bieden om zo bij te dragen aan de oplossing van die bezoeker.
Doelen vaststellen voor de conversiegerichte website
De eerste stap bij het ontwikkelen van een conversiegerichte website is bedenken wat je onder conversie staat. Je zult moeten weten wat je wilt bereiken met je site wil je later kunnen meten of dat ook is gerealiseerd.
Neem de bezoeker mee
Is een bezoeker eenmaal op je site, neem deze dan aan de hand. Vergelijk het met een fysieke winkel. Je loopt langs en de etalage spreekt je aan. Je besluit naar binnen te gaan. Je kijkt wat rond en stelt misschien wat vragen aan de verkoper om te bepalen of je de winkel vertrouwt. Hebben ze precies wat ik wil en is het makkelijk om dit aan te schaffen of moet ik eerst heel veel stappen doorlopen? Hetzelfde werkt bij een website: bezoekers willen meteen zien of ze op de juiste plek zijn. Vervolgens willen ze het vertrouwen krijgen dat ze met een betrouwbare partij te maken hebben en vervolgens willen ze snel en eenvoudig de stappen doorlopen die nodig zijn om hun probleem op te lossen. Voor een website betekent dit dat je als vanzelf van de ene pagina naar de andere wordt geleid: bijvoorbeeld van de home (welk bedrijf is dit) naar voorbeeldprojecten (hebben ze eerder gedaan wat ik wil) naar offerte-aanvraag of contact. Duidelijke buttons wijzen de weg.
Leid bezoekers niet af
De indeling van een website kies je zorgvuldig. Via zoekmachines komt men vrijwel nooit op de home-page terecht, maar eerder op die projectpagina met een krappe zolder die heel functioneel is ingericht. Dat is immers de informatie waar naar men zocht. Nee, ze zien heel veel andere informatie op je site niet, maar dat geeft niet. Je bent nu relevant voor deze ene bezoeker en dat is wat telt. Leid ze dus ook niet af met onnodige informatie. Alles willen vertellen en op elke pagina het hele verhaal herhalen zorgt er juist voor dat bezoekers afhaken. Ze zien door het bomen het bos niet meer.
Zorg voor bewijskracht
Een goed middel voor conversie is aangeven hoeveel mensen de bezoeker al voorgingen of hoeveel producten er nog zijn. Bij trainingen zie je dit terug in de vorm van ‘slechts 2 plekken beschikbaar’ en bij webshops staat vaak aangegeven hoeveel items er nog op voorraad zijn. Ook helpt het door aan te geven hoeveel mensen hen al voorgingen: ‘al 567 professionals volgden dit jaar deze training’. Dat in combinatie met recensies zorgt voor sociale bewijskracht.
Eenvoud en duidelijkheid
Bezoekers houden van eenvoud en duidelijkheid. Wie zich inschrijft voor een nieuwsbrief wil niet een hele lijst met gegevens invullen. Wie een offerte wil aanvragen, wil niet zoeken naar contactgegevens. Wie in een webshop iets koopt, wil dat dit snel, soepel en veilig gebeurt. In alle gevallen is het belangrijk duidelijk aan te geven waar de bezoeker zich bevindt en wat de volgende stap zal zijn. Per stap is het goed daar waar mogelijk vertrouwen te geven, zodat men niet alsnog halverwege het proces afhaakt. Bijvoorbeeld door nog voor het afronden van de online koop te melden: gratis bezorg- en retourservice. Ook het laten zien van keur- en garantiemerken dragen bij aan een betrouwbare uitstraling. Wil je dat klanten meer kopen, denk met ze mee! Doe goede suggesties die ook daadwerkelijk aansluiten bij hun aankoop.
Evalueer de conversiegerichte website
Natuurlijk evalueer je zelf de websitestatistieken, maar vraag ook regelmatig klanten en relaties naar hun ervaringen met je website: vond je onze site duidelijk, miste je informatie, ging het opvragen van een offerte makkelijk? In webshops kun je klanten direct na aankoop om een rating vragen. Sommige websites laten nadat een bezoeker een aantal pagina’s heeft bekeken een pop-up in beeld komen met daarin het verzoek enkele vragen te beantwoorden. Er zijn tal van manieren om bij te houden of je site nog voldoende conversiegericht is. ditisABC helpt graag bij het bepalen van webdoelen en het zorgen voor een conversiegerichte site.