Landingspagina’s – hoe zit dat nou eigenlijk?
Vandaag een blog over landingspagina’s. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, of werkt er al mee. Maar waar zijn ze nou eigenlijk precies voor en wat kan ik er mee voor mijn website?
De term landingspagina’s wordt voor allerlei doeleinden gebruikt, en daarom zien velen niet direct in wat de essentie zou moeten zijn van een goede landingspagina. Als je op de zoekterm ‘landingspagina’s’ gaat googlen, dan kom je allerlei tips en blogs tegen over hoe de ideale landingspagina eruit zou moeten zien. En die variëren nogal…
De ene zegt een landingspagina moet kort en bondig zijn, zonder toeters en bellen, direct to the point, weinig tekst. Andere adviseren juist om pagina’s te maken met uitvoerig veel content over dat ene specifieke onderwerpt. Zoveel mogelijk tekst dus.
Wat is het nou, een simpele korte pagina
of juist een hele lange met heel veel tekst?
Verschillende soorten landingspagina’s
Een landingspagina is eigenlijk niets meer dan een bestemmingspagina vanaf andere media. Of dat nu vanuit Google is, of vanuit advertenties, een campagne of social media. Maar, je hebt doordat het afkomstig is van een ander kanaal wel al enige voorkennis! Kennis die je niet hebt als iemand geheel anoniem als nieuwe bezoeker voor het eerst je homepage bezoekt…
Eigenlijk is het onderscheid te maken in het doel van de landingspagina. Is het doel conversie, dus om zoveel mogelijk leads te krijgen, dan is een geoptimaliseerde pagina met pakkende titel, en opvallende call to action de fijnste aanpak. Less is more in dit geval. Dit is veelal je laatste stap van je campagne, de trigger om ze over te halen de salesfunnel in te duiken.
Is jouw doel juist om beter vindbaar te worden in zoekmachines, dan heb je veel meer baat bij een landingspagina waarbij je zeer uitvoerig met veel titels en tekst uitgebreid over een bepaalde zoekterm uitweidt.
Wat is het doel?
- Conversie > korte pagina, opvallende call to action
- Vindbaarheid > lange pagina, veel titels en tekst rondom een zoekterm
Overtuigen met conversie landingspagina’s uit advertentiegroepen
Stel je verkoopt spelcomputers, en hebt daarvoor enkele advertentiecampagnes voor op gezet. Verkeer wat doorkomt op jouw ‘Playstation’ advertentiegroep, moet eigenlijk op een speciale playstation pagina binnenkomen, want je weet al dat ze geïnteresseerd zijn in die playstation (anders hadden ze nooit op die link geklikt). Evenzo leidt je de Xbox bezoekers direct naar een daarvoor geoptimaliseerde Xbox pagina, jouw Xbox landingspagina.
Handelen met voorkennis
Bij dit voorbeeld is duidelijk dat het gaat om een product landingspagina, die gevoed wordt door traffic uit advertenties. Je weet ook, dat die bezoeker vooral geïnteresseerd is in jouw Playstation spelcomputer. Op die pagina heeft het bijvoorbeeld geen zin om ze op je gehele assortiment te wijzen, dat leidt alleen maar af en dat wil je juist hier niet. Het enige wat hier belangrijk is, is om die bezoeker te overtuigen. Om die spelcomputer bij jou te kopen en niet bij concurrent. En wel nu!
Landingspagina als conversiepagina
Op zo’n landingspagina wil je eigenlijk niks meer dan een professionele/betrouwbare uitstraling (keurmerk/vormgeving), een pakkende titel, goeie prijs, en vooral het product zelf laten spreken met een hele grote bestelknop. Het klinkt simpel, en dat is het ook, maar het totale plaatje moet kloppen.
Verleiding is de sleutel
Het product moet zichzelf verkopen, jij moet alleen dat laatste juiste zetje geven om ze over te halen. Zorg dus dat je product er op deze pagina perfect uit ziet, gebruik alleen de mooiste beelden. Gebruik verleiding. Zorg dat de pagina professioneel en betrouwbaar oogt, bij alle e-commerce komt ook een stukje psychologie kijken: mensen gaan heus niet allemaal op zoek of je wel of geen webshop keurmerk hebt en of je goede reviews hebt, maar onbewust hebben ze bij de eerste aanblik al een ‘first impression’ gekregen die betrouwbaar oogt of niet. Op een pagina als deze mag geen pixel verkeerd staan, elk detail telt om een betrouwbare indruk te geven en de bezoeker tot een lead te verleiden.
Beter vindbaarder worden in zoekmachines met lange landingspagina’s
Als het jouw doel is om beter vindbaar te worden in zoekmachines, dan kan het zinvol zijn om te bekijken of je dmv content marketing en/of landingspagina’s beter effectief op bepaalde zoektermen kan richten. Soms is aan content marketing ook weinig te doen, bijvoorbeeld omdat er heel weinig tekst mogelijk is, of als je -zoals in het geval van een fotograaf- de foto’s wil laten spreken en juist geen tekst erbij wil tonen. Als je website weinig tekst heeft, maar je wil toch gevonden worden, zet dan in op landingspagina’s.
Zoektermen
Breng in kaart op welke zoektermen je gevonden wil worden, bekijk per zoekterm welke concurrentie het heeft, en maak dan een lijstje van zoektermen waar je je nu in eerste instantie op wil gaan richten. Het heeft geen zin om meteen met een hele rits aan de slag te gaan, doe het in hapklare brokjes en doe steeds slechts een paar zoektermen.
Je begint dus bij een zoekterm. Waarschijnlijk weet je er zelf al veel over te vertellen, schrijf dat eerst alvast op. Vervolgens ga je die zoekterm googlen. De advertenties sla je over, het gaat om de eerste organische zoekresultaten. Degene die daar bovenaan staan, staan daar met een reden, dus zinvol om te kijken wat de concurrent zoal over jouw geliefde zoekterm schrijft – en zo doe je dat bij alle resultaten uit top 10. Onderdelen die jij nog mist, voeg je toe, in jouw eigen woorden natuurlijk.
Gerelateerde zoekopdrachten
Wat nog een handige tip is voor het zelf maken van je eigen landingspagina: Als je je zoekterm intypt in Google, dan wordt er onderaan de pagina een rijtje gerelateerde zoekopdrachten gegeven. Dat zijn zoekopdrachten waarvan Google vind dat die heel nauw aansluiten bij jouw zoekopdracht. Vaak zitten daar voor jou ook interessante termen tussen, het is zinvol die ook even aan te klikken en daarbij hetzelfde te doen als bij jouw gewenste zoekterm, even de top 10 concurrentie checken. Het is vooral heel erg zinvol de door Google voorgestelde gerelateerde zoektermen op te nemen in jouw landingspagina, helemaal als je die in een (sub)titel weet te verwerken.
Zoekterm “potloden” geeft onderaan de pagina onderstaande gerelateerde zoekopdrachten weer:
En klik dan bijvoorbeeld eens de gerelateerde zoekopdracht “potlood aquarel”, en je vind wederom gerelateerde (niche) zoektermen…
Als je potloden verkoopt, dan zie je dat ‘goedkope potloden’ in elk geval een term is die je op je landingspagina zou kunnen gebruiken. Maar je ziet ook, dat er blijkbaar ook veel gezocht wordt op potlood+merk. Als je die merken verkoopt dan zou ik die zeker exact zoals ze hier staan 1 op 1 overnemen. Stel je verkoopt ook aquarelpotloden, dan zie je als je die aanklikt ook weer allerlei gerelateerde zoekopdrachten. Daar is wel weer een klein hoofdstukje over te schrijven nu je weet over welke onderwerpen je kan schrijven. Zo ontstaat er eerst een heel document met alle onderdelen die je wil gaan benoemen, en exact zoals jouw zoekterm bij Google in relatie staat tot andere gerelateerde zoekopdrachten.
Je hebt nu een heel groot document met jouw eigen verhaal èn alle zoektermen uit Google plus alle daaruit verzamelde informatie. Nu is het zaak om deze hele lap tekst in makkelijk leesbare kopjes in te delen. Vergeet niet boven elk kopje een pakkende titel neer te zetten met daarin het liefst je zoekterm of een van de gerelateerde termen daarin verwerkt.
Als je je met een ‘organische’ landingspagina richt op het krijgen van meer bezoekers vanuit de zoekresultaten van Google, bedenk dan ook dat alles valt of staat met hoe jij je pagina presenteert tussen die zoekresultaten. Dat wordt nogal eens vergeten.
Kruip in de huid van je potentiele bezoeker. Als iemand iets intypt in Google, dan zoekt diegene iets, heeft een vraag of probleem. Wat zal diegene zoal allemaal als zoekterm in kunnen vullen als die iets zoekt wat jij aanbiedt? Het doel moet zijn dat jouw pagina in de top 10 staat van de zoekresultaten. Daarna moet je nog zien op te vallen tussen de rest.
Voorbeeld van onze klant NLBewustGezond met zoekterm “wat is metabolisme”.
Bekijk ook even hoe hij omgaat met de hoofdtitel en alle subtitels in al zijn blogs en landingspagina’s. Eigenlijk zijn al zijn blogs landingspagina’s: https://www.nlbewustgezond.nl/gezonde-voeding/metabolisme/
Tips voor organische landingspagina:
- Maak duidelijke titels met zoekterm er in
- Hoofdtitel is altijd een H1
- Subtitels zijn altijd H2, h3, h4 etc
- Gebruik duidelijke call to actions op je pagina
- Zet alt teksten op je images
- Zorg voor veel woorden, zoekmachines hebben veel tekst nodig om te bepalen waar je pagina over gaat
- Gebruik ‘verleiding’, probeer publiek te triggeren/verleiden tot actie
- Het ‘stoplicht’ op groen in SEO Yoast
- Zorg dat je images geoptimaliseerd zijn (gebruik o.a. een tool als compressor.io
- Zorg dat je pagina supersnel is
- Geoptimaliseerd voor mobiel, bij voorkeur geheel andere opmaak
Vraag nu een website scan aan!
Zou jij je website verder willen laten groeien? Wij helpen jou hier graag bij. Vraag nu gratis een website scan aan!
Ergens anders hulp bij nodig?
Lukt het je niet om je website sneller te krijgen? Doen we voor je. Hulp nodig om je website of webshop te laten groeien? Regelen we voor je. Heb je andere vragen waar je tegen aan loopt? Wij staan voor je klaar. Maak nu een (digitale) afspraak hieronder.
Of bel naar 023-3020409 voor de mogelijkheden.