20 jaar WordPress
Van blogplatform tot multifunctioneel CMS
Hoera! Op 27 mei 2023 bestaat is content management systeem WordPress alweer 20 jaar lentes jong. WordPress is vandaag de dag nog steeds het meest gebruikte CMS, ongeveer 43% van alle websites draait er op. En omdat van ditisABC zelf ook graag met WordPress bouwen, vonden wij dit een mooi moment om eens stil te staan bij hoe deze CMS is ontwikkeld tot het systeem van vandaag de dag. Dus even terug naar alle mijlpalen en evoluties van WP!
Het ontstaan van WordPress
Voor het begin van WordPress gaan we terug naar het jaar 2002. In deze tijd werd het zogeheten “b2/cafelog” gebruikt. Dit was een weblog platform, geschreven in PHP, dat werd ontwikkeld door Michel Valdrighi in 2001. Het jaar erop stopte Valdrighi alweer met de ontwikkeling van dit platform. In 2003 besloot een gebruiker van b2/cafelog, Matt Mullenweg, om samen met Mike Little een platform te bouwen gebaseerd op de broncode van b2/cafelog.
Op 27 mei 2003 kondigde Matt Mullenweg de eerste versie van WordPress aan, versie 0.7. Deze versie bevat onder andere een admin interface en wat templates. Het grootste verschil tussen b2/cafelog en WordPress was dat WordPress gepatenteerd was onder de General Public License. Zo zorgden de ontwikkelaars er voor dat de software gratis te gebruiken zou blijven en dat gebruikers de code konden aanpassen, wat zorgde voor eindeloze mogelijkheden voor aanpassingen.
De evolutie van WordPress
De afgelopen 20 jaar zijn er veel updates uitgebracht voor WordPress. Elke update van WordPress is vernoemd naar een jazzmuzikant. Dat komt weer omdat Matt Mullenweg vond dat de muziekvorm jazz veel creatieve expressiemogelijkheden heeft, en hij wilde graag dat WordPress dit ook zou krijgen. Een kans voor elk individu om hun creativiteit op hun eigen manier uit te drukken en te werken aan de toekomst. De waarden van jazz als kunstvorm weerspiegelen die van WordPress als content management systeem. Net zoals jazzmuzikanten vrij zijn om hun eigen interpretaties en improvisaties te geven binnen de muziekstijl, streeft WordPress ernaar om gebruikers de vrijheid te geven om hun websites op unieke en creatieve manieren vorm te geven.
Versie 1.0 – Miles Davis
Na de lancering van WordPress werd de software verder ontwikkeld. De 1.0 versie van WordPress is gelanceerd op 3 januari 2004. Deze versie werd vernoemd naar Miles Davis. In deze update kwam onder andere de mogelijkheid om verschillende categorieën te hebben per post en werd de admin interface verbeterd.
Op 22 mei 2004 kwam versie 1.2, genaamd Mingus. Deze update introduceerde de plug-ins, een systeem dat is ontwikkeld door Ryan Boren. Deze update maakte het mogelijk voor gebruikers en ontwikkelaars om eigen plug-ins te creëren en te delen met de community. Met deze update kwam elke website die WordPress gebruikte geïnstalleerd met de “Hello Dolly” plugin. Deze plug-in was een eerbetoon aan Louis Armstrong.
De laatste grote update in versie 1 kwam uit in februari 2005, dit was versie 1.5 genaamd Strayhorn. Deze update bracht onder andere een compleet nieuw thema systeem en daarmee ook het eerste standaard template, genaamd Kubrick. Ook kwam de introductie van statische pagina’s. Voordat deze update gelanceerd werd, was WordPress voornamelijk een blog platform. Maar door het toevoegen van statische pagina’s, konden er nu gehele en complexere websites gebouwd worden. Na 20 jaar wordpress gebruiken wij deze functie nog steeds.
Versie 2.0 – Duke Ellington
Versie 2.0 gaat verder waar in versie 1.5 een begin mee is gemaakt, namelijk complete websites bouwen. In deze update, die is gelanceerd in december 2005, kwam een complete verandering in de admin interface. Een andere grote toevoeging was de TinyMCE visual editor. Dit is een open source editor die de website en de veranderingen in real time kan laten zien, ook wel WYSIWYG (What You See Is What You Get). Ook zijn er rollen toegevoegd, wat cruciaal is voor projecten die uitgevoerd worden door meerdere mensen en met verschillende bevoegdheden. Andere toevoegingen zijn widgets, automatisch updaten en de theme directory, waar gebruikers thema’s kunnen creëren en delen.
Versie 3.0 – Thelonious
Op 17 juni 2010 kwam versie 3.0 uit, genaamd Thelonious. Deze versie is een grote stap voor WordPress als content management systeem. Verschillende functies werden toegevoegd, zoals het kunnen instellen van achtergronden, headers en een menu. Het was ook mogelijk om aangepaste type berichten te plaatsen, waardoor er content gemaakt kon worden die verschillen van de andere berichten en pagina’s. WordPress werd toegankelijker gemaakt doordat er een nieuwe media manager en thema bewerker aan toegevoegd werd.
In de periode van versie 3.0 is WordPress het populairste content management systeem geworden en had het 51% van het marktaandeel. Om het merk toekomstbestendig te maken, werd het WordPress-handelsmerk en -logo overgedragen aan de WordPress Foundation, waardoor het product en de naam bij de foundation bleven in plaats van bij een bedrijf.Versie 4.0 – Benny Goodman
In 2014 werd versie 4.0 gelanceerd, vernoemd naar Benny Goodman. Deze update bracht geen grote aanpassingen als de vorige drie versies, maar werd het gebruiksgemak vooral verbeterd. Zo werd het makkelijker om WordPress met andere applicaties te verbinden zoals Google Reviews. Media management werd verbeterd en de mogelijkheid om een thema te previewen met de huidige content van je website. In deze periode zijn er meer dan 700 miljoen keer plug-ins gedownload via WordPress. Waar het eerst een aantal minuten duurde om een website op te zetten, kon dit nu al in minder dan 60 seconden!
Versie 5.0 – Bebo Valdes
Versie 5.0 werd gelanceerd in 2018 en bracht een nieuwe ervaring met zich mee bij het aanpassen van een website. Voor deze versies bepaalde namelijk het thema hoe de teksten werden ingedeeld. Maar door middel van de nieuwe editor, genaamd Gutenberg, kwam er meer flexibiliteit in het indelen van de teksten. Dit werd gedaan door een block editor, waar widgets en teksten overal geplaatst konden worden.
Naast de nieuwe editor werkte WordPress aan de laadsnelheden van de websites, waardoor pagina’s veel sneller werden geladen.
Versie 6.0 – Arturo O’Farrill
De nieuwste versie van WordPress, versie 6.0, lanceerde in mei van 2022. Deze versie bracht ons verschillende veiligheidsupdates en meer aanpasmogelijkheden in templates en de websites. Zo is de block editor verder uitgebreid waardoor er nog meer mogelijk is. Versie 6.2 is uitgekomen op 29 maart 2023. Deze versie bracht een niet storen functie en een verbeterde template preview. Versie 6.3 zal lanceren op 8 augustus 2023.
Op dit moment gebruikt 37% van alle websites WordPress en is de nieuwste versie al meer dan 53 miljoen keer gedownload, wat een grote stap is vergeleken met 20 jaar geleden. Vanwege de sterke community blijft WordPress groeien en blijft het het populairste content management systeem.
Na 20 jaar WordPress hebben wij er veel mee gewerkt. Wij houden zelf erg van WordPress en zijn ook ervaren en trotse WordPress website bouwers en beheerder. Wil je meer weten over onze expertise? Lees dan meer over hoe wij WordPress websites bouwen. Kunnen wij je helpen met een eigen WordPress website? Neem dan meteen contact met ons op zodat we met elkaar kunnen kennismaken!