Waarom je website beveiligd moet zijn met een SSL certificaat

Sinds 2018 is het verplicht om een SSL certificaat op je website te plaatsen. Toch komen wij nog vaak websites tegen die niet beveiligd zijn. Dit is zonde, want zonder zo’n certificaat raak je snel bezoekers kwijt. De Google Chrome browser geeft zelfs een waarschuwing wanneer je de website wil bezoeken: Bezoekers haken dan zeker af en zullen je website niet eens kunnen bekijken. Het is dan maar de vraag of die bezoekers ooit nog terug zullen komen.

Wat is een SSL certificaat precies?

Een SSL certificaat geeft je website een slotje. Hetgeen betekent dat vertrouwelijke gegevens versleuteld verzonden worden, zodat ze niet onderschept kunnen worden. Dit betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen de server en de internet browser, waardoor gegevens beter beveiligd zijn. Voor de internetgebruiker is dit nu nog zichtbaar door het bekende ‘slotje’ voor de url van de website, met de tekst ‘verbinding is beveiligd’ bij. In de foto hieronder zie je hou dat eruit ziet:

Elke website die persoonsgevens verstuurd, moet een beveiligde verbinding hebben. In de praktijk betekent dat zowat elke website beveiligd moet zijn, want nagenoeg heeft elke website wel een contactformulier op de website, waar bezoekers hun gegevens in kunnen voeren. Is je website dan ook meteen echt beveiligd en helemaal dichtgetimmert? Nee, helemaal niet. Het is slechts een toevoeging aan je website om het minder gemakkelijk te maken om persoonsgevens te stelen. Het is niet immuun.

Het niet hebben van een SSL certificaat heeft ook invloed op je vindbaarheid. Websites met een SSL certificaat zullen betere ranking krijgen dan websites zonder SSL. Het zorgt dus voor beveiliging, vertrouwen bij de bezoeker en betere ranking in de zoekmachine zoekresultaten. Je wil niet op de vijfde pagina staan, puur door het feit dat je geen SSL certificaat hebt. Best belangrijk dus!

SSL certificaat installeren

Een SSL certificaat installeren is heel eenvoudig. Doorgaans is het je hosting die dit voor regelt en hoef je er alleen maar even om te vragen. Het kan zijn dat er een vergoeding gevraagd wordt voor de SLL verbinding. Sommige hostingbedrijven bieden deze service gratis aan. Elke website die door ons gehost wordt, heeft overigens standaard een SLL certificaat geinstalleerd op de website. Heeft jouw website dit nog niet, vraag het dan direct aan bij jouw hosting.

Weet in ieder geval dat je bij ons terecht kan voor een veilige website en je dus al een stapje voor staat. Geïnteresseerd in een nieuwe website? Neem contact met ons op, zodat we kunnen kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Webdesigner