Google Analytics 4 instellen: waarom en hoe?

Na lange tijd heeft Google Analytics weer eens een grote update aangekondigd. Google Analytics 4 (GA4) is namelijk net uitgekomen, een update die het nodige binnen marketingland doet veranderen. Sterker nog, vanaf juli 2023 gaan we volledig over naar GA4. Waar moet je rekening mee gaan houden en hoe kun je Google Analytics 4 instellen?

Waarom Google Analytics 4 instellen?

Ten eerste gaat GA4 straks de standaard gaat worden in het analyseren van website statistieken. Wij adviseren dan ook om niet al te lang te wachten met de update. Wat hiermee samengaat is het feit dat je geen oude data van GA3 in kunt laden in GA4. Je krijgt dus pas nieuwe data van je website statistieken zodra je GA4 hebt geïmplementeerd. Dat betekent dat er een “overgangsperiode” ontstaat waarbij je, terwijl je GA4 klaarzet, je ook nog gebruik moet maken van de data in GA3.

Daarnaast biedt GA4 een vernieuwde interface, waar je als gebruiker logischerwijs even aan zal moeten wennen. Hoe langer je jezelf die tijd gunt, hoe beter je straks data kunt analyseren zodra GA4 geïmplementeerd is.

Google Analytics verschuift de focus

Waarom gaan we überhaupt van GA3 naar GA4? Dat heeft grotendeels te maken met de opkomst van mobiele apps en single page websites (websites met slechts één pagina). Doordat dit soort applicatie anders gebruikt wordt dan doorsnee websites, ziet Google zich genoodzaakt om gebruik te maken van een ander meetmodel. Het meetmodel van GA3 is namelijk gebaseerd op gebruikersdata van afzonderlijke webpagina’s. Denk aan:

  • Hoe lang bezoekt iemand een pagina?
  • Welke pagina’s zijn de afgelopen maand het meest bezocht?
  • Hoe lang duurt een seesie van een bezoeker?
  • Via welke pagina’s zijn bezoekers op mijn contactpagina gekomen?

GA4 kijkt meer naar de (gewenste) interacties van de bezoeker met de website. Het meetmodel van GA3 sluit hier minder goed op aan. GA4 daarentegen meet meer (afzonderlijke) gebeurtenissen en vooral nóg effectiever. Denk aan kliks op een knop of het scrollen naar beneden op een pagina. Google Analytics 4 instellen helpt dus om effectiever data te meten.

Welke belangrijke veranderingen zien we bij de update naar GA4?

Om jouw Google Analytics te updaten log je eerst in en ga je naar “Beheer”. Volg vervolgens deze stappen:

  • Kies de “property” (de website die gekoppeld is aan jouw tracking code) die je wilt updaten.
  • Klik op “Instelassistent” voor GA4.
  • Kies de “property” (de website die gekoppeld is aan jouw tracking code) die je wilt updaten.Klik op “Instelassistent” voor GA4.Kies vervolgens voor de blauwe knop “Aan de slag”. Deze vind je bij de optie “Ik wil een nieuwe Google Analytics 4-property maken”.

Let op! Je hebt voor GA4 wel een nieuwe trackingcode nodig. Dit is een stukje code die Google Analytics koppelt aan jouw website. Deze zal je opnieuw aan je website moeten toevoegen, en dat kan misschien wat ingewikkeld zijn. Vraag het vooral aan ons en wij helpen je met de transitie van GA3 naar GA4!

Heb je hulp nodig bij Google Analytics 4 instellen?

Is jouw website al klaar voor GA4? Laat het ons weten als je hierbij hulp nodig hebt. Wij hebben de juiste experts op het gebied van Google Analytics in huis en helpen jou bij een soepelere overgang van GA3 naar GA4. Daarnaast zijn wij ook officieel Google Partner!

webbureau ditisABC