webbureau ditisABC

ChatGPT: gaat AI online marketing vervangen?

Onze gedachten over deze AI gegenereerde “alleskunner”

De opkomst van AI en machine learning heeft voor veel opschudding gezorgd binnen verschillende industrieën, zo ook in de marketing. Door de lancering van het programma ChatGPT kunnen sommige taken overgenomen worden door AI. Daarnaast is de popularitieit van dit programma snel gestegen. Het aantal gebruikers van ChatGPT is gestegen naar 100 miljoen gebruikers in slechts twee maanden. Het kostte Instagram twee jaar en TikTok negen maanden om dit aantal gebruikers te halen. Maar wat is ChatGPT, hoe kan dit programma gebruikt worden? Word de online marketeer van tegenwoordig overbodig? Wij duiken in deze nieuwe kunstmatige chatfunctie.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een programma dat is ontwikkeld door Open AI. Het is een kunstmatige intelligentie die op basis van vragen of opdrachten teksten genereert. Zo kan het programma teksten herschrijven, antwoorden geven op vragen met bijbehorende uitleg, teksten samenvatten, verhalen verzinnen en zelfs computercode schrijven en verbeteren. Daarnaast kan het ook marketing praktijken uitvoeren, zoals het schrijven van advertentieteksten. ChatGPT is in staat om op een efficiënte en nauwkeurige manier te reageren op de vragen van de gebruiker.

ChatGPT is ontwikkeld met behulp van Generative Pre-trained Transformer (GPT). Daarnaast is het programma getraind met een grote dataset die bestaat uit verschillende bronnen, zoals websites en boeken. ChatGPT werkt door te leren van grote hoeveelheden tekst op internet en door het opstellen van verbanden tussen woorden en betekenissen. Naast de Generative Pre-trained Transformer werkt het programma met een Large Language Model. Dit is een type computermodel dat is ontworpen om taal te begrijpen en te verwerken. Er wordt gebruik gemaakt van een neuraal netwerk en er wordt getraind met behulp van veel tekst data, waardoor ChatGPT taalpatronen kan begrijpen zoals mensen dat doen. Door middel van machine learning wordt ChatGPT dan ook steeds slimmer.

Voordelen van ChatGPT

ChatGPT is makkelijk in staat om bepaalde taken over te nemen. Zo kan het, zoals eerder al gezegd, spelfouten uit teksten halen en verbeteren, of grote stukken teksten samenvatten. Dit maakt het makkelijker voor de gebruiker, zo dat zij dit niet zelf hoeven te doen. Daarnaast is ChatGPT gebouwd op de data van tot en met 2021, wat veel data is. 

ChatGPT kan ook eerdere vragen onthouden en daardoor kan de gebruiker doorvragen op het gegeven antwoord, waardoor het steeds meer op een gesprek lijkt. De gebruiker kan ChatGPT ook wat complexere vragen stellen dan aan een normale zoekmachine. Het programma is snel, 24/7 bereikbaar en communiceert op een menselijke manier met de gebruiker.

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen!

Het voordeel dat het programma data heeft tot en met 2021, is meteen ook een nadeel. De informatie die ChatGPT beschikt is dus niet up-to-date. Daarnaast kan ChatGPT een overtuigend verhaal of antwoord vertellen, terwijl dat verhaal of antwoord helemaal niet klopt. Zoals in het scherm hieronder, waar ChatGPT vertelt dat olifanten de grootste eieren leggen. Deze fout zouden velen kunnen herkennen, maar als het om een onderwerp gaat waar iemand weinig over weet is dat minder makkelijk te herkennen. De gebruiker zou uiteraard niet blindelings moeten vertrouwen op de informatie die het programma geeft.

Ook kan ChatGPT niet complete taken vervangen, omdat de teksten die gegeven worden nog te veel op computer gegenereerde teksten lijken. Vaak is hier door een menselijke gebruiker wel doorheen te prikken. Daarom zouden wij adviseren om ChatGPT niet te gebruiken als vervanger, maar juist meer als een hulpmiddel.

Wat is de toekomst van ChatGPT?

De lancering van ChatGPT wordt gezien als even revolutionair als de lancering van de eerste iPhone. Maar er zijn nog veel toekomstmogelijkheden met OpenAI. Zo heeft Microsoft een deel van de aandelen en is al bezig om ChatGPT te verwerken in Bing. Zo heeft de AI toegang tot een zoekmachine en is dus niet gelimiteerd tot een dataset van 2021. Ook is binnenkort de lancering van GPT-4. In deze versie kan de AI verschillende type media begrijpen en genereren, zoals foto’s, video’s en audio.

Daarnaast komen andere IT-giganten met een antwoord op ChatGPT. Zo is Google inmiddels al bezig met een AI. concurrent, genaamd Bard. De wereld rondom AI. staat dus zeker niet stil en we kunnen zeker nog mooie dingen verwachten.

Kan AI taken overnemen van de online marketeer?

Zoals gezegd is de kunstmatige intelligentie in staat om veel taken te doen of zelfs over te nemen. Maar hoe zit het met de taken binnen de online marketing? De online marketeer is verantwoordelijk voor het onder andere creëren van waardevolle en relevante content voor een specifiek publiek. De taken van een online marketeer zijn onder andere zoekmachine optimalisatie, contentmarketing en sociale media marketing. Daarnaast moet de online marketeer rekening houden met de tone of voice. Hoewel ChatGPT de gebruiker zou kunnen assisteren met het uitvoeren van deze taken, is het niet zelf (nog niet) in staat om de taken volledig over te nemen. 

ChatGPT is daarnaast getraind om patronen in tekst te herkennen, maar mist hierbij de creativiteit en originaliteit die een menselijke schrijver wel heeft. Als online marketeer weet je daarnaast natuurlijk veel beter in welke context bepaalde teksten geschreven moeten worden. Daar heeft een AI bot op het moment nog aardig wat moeite mee.

Hoe kan ChatGPT ingezet worden als hulpmiddel voor de  online marketeer?

Gelukkig zitten de online marketeers niet zonder baan vanwege ChatGPT! Maar deze kunstmatige intelligentie zou de online marketeer wel kunnen ondersteunen om hun werk te vereenvoudigen en te verbeteren. Dit zijn verschillende mogelijkheden met ChatGPT die wij heel nuttig vinden, voor onder andere online marketeers!

Zoekwoorden verzinnen voor content

Soms is het lastig om de juiste zoektermen te selecteren om je content te optimaliseren voor zoekmachines. Om je hier mee op weg te helpen, kan ChatGPT gebruikt worden om tot nieuwe zoekwoorden te komen voor bepaalde content. Zo kan je vragen of hij zoekwoorden wilt verzinnen voor je blog, bijvoorbeeld over… ChatGPT zoals we hieronder hebben gedaan.

Vervolgens is het mogelijk dat je vervolgvragen kunt stellen. Bijvoorbeeld hoe ChatGPT aan deze zoektermen gekomen is, of dat hij de beste zoektermen kan selecteren. Misschien kan hij ook wel moeilijkere of niche zoektermen extra verzinnen, de mogelijkheden zijn groot. Zo kom je op steeds meer nieuwe zoektermen voor in de content die je maakt!

Contentstructuur opstellen

Wanneer je een blog moet schrijven over een onderwerp is het soms lastig om te bepalen hoe deze tekst opgesteld moet worden. Welke onderwerpen ga je behandelen en in welke volgorde? ChatGPT kan je hierbij helpen. Door te vragen wat voor structuur hoort bij een blog over bijvoorbeeld gebakjes van de bakker, stelt ChatGPT een structuur op van een blog over gebakjes van de bakker. Zoals je hieronder ziet. Nadat ChatGPT een structuur heeft opgesteld, kan je vervolgvragen stellen. Zo kan je vragen wat hij met bepaalde onderwerpen bedoeld, of hij meer of minder onderwerpen moet neerzetten.

chatgpt helpt bij het schrijven van een blog

Volledige blog laten schrijven

Het staat misschien haaks op het feit dat net gezegd is dat ChatGPT niet de taak kan overnemen van de online marketeer, maar je kan hem ook een volledige blog laten schrijven. Zo kan je zien hoe ChatGPT dit zou aanpakken en komt hij eventueel met onderwerpen waar je nog niet aan gedacht had. Daarnaast kan je criteria toevoegen aan de opdracht, zoals bijvoorbeeld de juiste heading bij de kopjes en het aantal worden. Je kunt bijvoorbeeld de volgende opdracht geven:

Schrijf een informatieve blog over verschillende krachtoefeningen voor de armen, zorg ervoor dat de blog minimaal 500 woorden bevat en dat er gebruik wordt gemaakt subkoppen en een titel.”

Wanneer hij klaar is met schrijven, kan je vragen of hij dieper in een bepaald onderwerp wil duiken, om meer inspiratie op te doen. Een mooi stukje techniek om een blog, artikel of betoog te starten!

Conclusie: heel handig, maar geen vervanging

ChatGPT is een krachtig programma die veel gebruikt kan worden, maar waar men niet van afhankelijk moet worden. Dit programma kan niet de taak van een marketeer overnemen, maar een marketeer kan ChatGPT wel gebruiken als hulpmiddel. Zo kan het programma makkelijk zoekwoorden genereren en kan een marketeer inspiratie op doen van een blog, wat compleet geschreven kan worden door ChatGPT. Voor nu hoeft de marketeer niet bang te zijn dat hij zijn baan zal verliezen, gezien ChatGPT nog niet zo ver ontwikkeld is.

FAQ

Is ChatGPT gratis?

ChatGPT is volledig gratis te gebruiken! Er is wel een betaalde variant voor 20 dollar per maand. Dit heet ChatGPT Plus. Bij ChatGPT Plus krijgt de gebruiker sneller toegang tot nieuwe functies, heeft het programma een snellere responstijd en zal altijd beschikbaar zijn, zelfs wanneer het programma overbelast is. Zo kan je GPT-4 nu al uittesten met ChatGPT Plus!

Is ChatGPT betrouwbaar?

Wij ervaren ChatGPT als behoorlijk betrouwbaar omdat we merken dat op redelijk normale vragen het antwoord altijd wel correct is. Ware het niet dat je natuurlijk altijd wel op moet passen, voornamelijk omdat de database momenteel niet helemaal up-to-date is. Niet alle antwoorden dat je in het scherm te zien krijgt is volledig 100% correct.

Worden de gesprekken met ChatGPT opgeslagen?

De data die gegenereerd wordt wanneer je gebruik maakt van ChatGPT wordt opgeslagen. Deze data wordt gebruikt om het AI-model te verbeteren en kan worden beoordeeld door menselijke AI-trainers. Zo zou dus iemand stukken van je gesprek kunnen zien met ChatGPT. Het is daarom verstandig om geen vertrouwelijke informatie met ChatGPT te delen.

Gratis je website scannen?

Geen standaard scan waarbij je zomaar wat gegevens uit een tool sturen, maar een kritische blik van ons team.

Je krijgt van ons een uitgebreid rapport, met alle knelpunten en verbeterpunten voor je website.
Gratis. of je nu al klant bij ons bent of niet.

Website Scan!

  • Hidden