Het belang van website optimalisatie

Als het gaat om het verkrijgen van organisch verkeer en het vergroten van de zichtbaarheid van jouw website, is het toepassen van website optimalisatie essentieel. Google gebruikt complexe algoritmen om een website te beoordelen en te rangschikken in zoekresultaten. In deze blogpost zullen we de belangrijkste factoren bespreken die invloed hebben op de Google-ranking en tips geven over hoe je jouw website kunt optimaliseren om betere resultaten te behalen.

Content

Content is koning! Google hecht veel waarde aan hoogwaardige, relevante en unieke content. Zorg ervoor dat jouw website content van hoge kwaliteit biedt die nuttig is voor gebruikers. Zoekwoordenonderzoek is belangrijk om te begrijpen welke termen jouw doelgroep gebruikt om jouw content te vinden. Richt je op het produceren van waardevolle en informatieve inhoud die antwoorden biedt op de vragen en behoeften van jouw doelgroep. Je kan bijvoorbeeld leuke blogs schrijven die passen bij jouw merk.

Ook landingspagina’s met goede content erop gaan jou helpen bij jouw website optimalisatie. Landingspagina’s in het bijzonder kunnen net als blogs veel verkeer naar je website trekken, mits de content helemaal is toegespitst op jouw doelgroep. Repareer jij bijvoorbeeld computers in of in de omgeving van Hillegom? Dan is het een goed idee om hier een aparte landingspagina van te maken. Met als onderwerp: “computer reparatie Hillegom”, zoals bij onderstaand ICT bedrijf:

landingspagina gericht op een dienst in hillegom

Websites optimaliseren doe je ook off-page, ofwel met behulp van backlinks. Backlinks van andere websites naar jouw website worden beschouwd als een teken van autoriteit. Google beschouwt de kwaliteit en relevantie van backlinks als belangrijke graadmeter van de autoriteit van jouw website. Werk aan het verkrijgen van backlinks van betrouwbare en relevante websites in jouw branche. Er zijn verschillende manieren waarop je een sterk backlinkprofiel kan opbouwen:

  • Gratis backlinks die je op startpagina’s, directories of partner websites kunt plaatsen.
  • Goede kwalitatieve blogs of artikelen schrijven die andere websites graag willen plaatsen of delen. In deze content zit dan één of meerdere backlinks naar jouw website.
  • Je kunt linkbuilding ook uitbesteden aan een gespecialiseerde partij. Wij van ditisABC bijvoorbeeld! Dan wordt het verkrijgen van backlinks uit jouw handen genomen.

Website snelheid

Gebruikers hebben weinig geduld als het gaat om het laden van websites. Google neemt de snelheid van jouw website dan ook erg serieus bij het beoordelen van de gebruikservaring. Zorg ervoor dat jouw website snel laadt door afbeeldingen te optimaliseren, het gebruik van caching te implementeren en te minderen met het gebruiken van onnodige scripts. Daarnaast is mobiele optimalisatie van cruciaal belang omdat Google de gebruikservaring op mobiele apparaten steeds meer meeweegt. Als wij bijvoorbeeld websites bouwen, dan zorgen we ook voor een mobiele weergave die we dus ook apart optimaliseren! Zoals we hieronder hebben gedaan: voor zowel desktop als mobiel, hebben we een apart design gemaakt. Beide versies optimaliseren we zodanig, dat ze op beide devices snel laden.

Zorg dus dat de website op meerdere apparaten snel is. Een snelle website hebben en deze zo houden is daarom erg van belang! Goede website optimalisatie is dus niet af als dit ook niet voor mobiel gebruik is toegepast.

Gebruikservaring

Om de beste zoekresultaten te bieden, houdt Google ook rekening met de gebruikerservaring op jouw website. Dit omvat zaken als navigatiestructuur, gebruiksgemak, interactiviteit, enz. Zorg ervoor dat jouw website intuïtief en gemakkelijk te navigeren is, met duidelijke call-to-actions en een aantrekkelijk ontwerp. Focus op het bieden van een probleemloze en boeiende ervaring voor de bezoekers van jouw website.

Neem onderstaande website eens als voorbeeld. Zodra je op de homepage komt, zie je eigenlijk meteen wat de website aanbiedt: meubelen! De categorieën zijn duidelijk en je ziet meteen de lopende acties. Voor Google is het meteen duidelijk waar de website over gaat, en de gebruiker weet direct waar hij moet zijn als er bijvoorbeeld gezocht wordt naar een bank. Win-win situatie!

Weet je niet waar je moet beginnen? Laat dan eens een gratis website scan door ons uitvoeren! Wij vertellen je wat er allemaal beter zou moeten, en kunnen je daar uiteraard bij helpen.

Kortom, optimaliseer je website!

Een geoptimaliseerde website is meer dan alleen een mooie website. Hij moet voor iedereen en op ieder device goed en snel werken. Je zult zien dat als je blijft werken aan je website, je op den duur meer bezoekers gaat trekken. En meer bezoekers betekent ook meer kans op klanten!

Meer weten over website optimalisatie? Wij staan voor je klaar. Bekijk onze andere blogs of neem contact met ons op!

webbureau ditisABC